Livet och berättelserna- Tove Jansson, en del av LitteraturMagazinet

TOVE JANSSON MUMINMUGGAR ANTIKVARIAT LIVET OCH BERÄTTELSERNA BIBLIOGRAFI RECENSIONER » LITTERATURMAGAZINET

Tove Marika Jansson

Föddes 9 augusti 1914 i Helsingfors, Finland. Hon var dotter till Viktor Jansson och Signe Hammarsten-Jansson, syster till Lars Jansson och Per Olov Jansson. Hon var finlandssvensk författare och konstnär och fick professorsnamn 1995. Hon dog 27 juni 2001 i Helsingfors, Finland.

Tove Jansson är framför allt känd för sina böcker och den tecknade serien om mumintrollen. Utöver sina egna böcker har hon bland annat målat tavlor och även illustrerat Nalleresan av Solveig von Schoultz , J. R. R. Tolkiens Bilbo - En hobbits äventyr och Lewis Carrolls Snarkjakten och Alice i Underlandet. En känd sångtext finns också bland hennes alster - "Höstvisa" med musik av Erna Tauro.

The Hobbit
Det finska omslaget till Tolkiens "The Hobbit"

Tove Jansson föddes i Helsingfors 1914. Hennes mor, Signe Hammarsten-Jansson, var svensk konstnär och hennes far, Viktor Jansson, var en finländsk skulptör. Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintern i en ateljé och sommaren på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö är också modellen för Mumindalen i Tove Janssons böcker om mumintrollen.

Alice i underlandet
"Alice i underlandet", den tyska versionen

Toves yrkesval som ung var självklart, hon skulle också bli konstnär. Redan som 15-åring reste hon till Sverige för att studera teckning vid Konstfack i Stockholm. Efter studierna reste hon runt i Europa, bland annat till Tyskland, Italien & Paris. Under studietiden fick hon hjälpa till att försörja familjen genom att illustrera i tidningar och böcker. Efter avslutade studier återvände dock Tove till Finland och slog sig ned i Helsingfors där hon blev tecknare för den politiska skämttidningen Garm. Denna populära tidning skapades i Finland 1923 av Henry Rein och den vände sig främst till den svenskspråkiga befolkningen i Finland och skrevs på svenska. Tidningen ironiserade politik och kunde förlöjliga till exempel kommunism och nazism. Tidningen hade ändå en viss högerpolitisk inriktning och under andra världskriget bekraktades den som pronazistisk av vissa. Tove Jansson tecknade bland annat tidningens framsida. Det var också här som hon för första gången ritade en figur som liknade Mumintrollet. Det var en snork som hon använde som signatur till sina bilder. När Henry Rein dog 21 augusti 1953 upphörde tidningen trots dess populäritet.

 

Tillsammans med sin bror Lars Jansson, började Tove teckna serier och ge ut böckerna om mumintrollen. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. Men det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare kom med boken Trollkarlens hatt (1948). Den översattes till engelska, vilket banade väg för muminböckernas översättning till andra språk som i dag är över 30 stycken! Tove och Lars skaffade sig också en ö, Klovharun, vid Pellinge i skärgården, där hon kom att tillbringa somrarna precis som hon tillbringade barndomens somrar på Blidö. 1995 donerade Tove Janssson stugan på ön till Pellinge hembygdsförening för att säkerställa skötseln av den unika miljön. Stugan kan idag hyras veckovis av intresserade.

Klovharun
Klovharun

När Tove Janssons mamma, Signe Hammarsten-Jansson, dog 1970 bestämde sig hon och Tuulikki Pietilä, som var hennes livskamrat även om förhållandet mellan dem aldrig offentligt klargjorts, för att ge sig ut på en lång resa. Under den resan började Tove Jansson övergå till att skriva för vuxna, istället för att som tidigare bara rikta sig till barn.

Janssons mest kända böcker, de om Mumintrollen, målar upp en sagobetonad fantasivärld där figurerna inte är människor men kanske just därför så mycket mänskligare i sina ofta väldigt utpräglade personligheter. Ofta strävar de efter att finna en mening, kanske inte med livet men med tillvaron som den ser ut just för stunden. Andra återkommande teman är det konstnärliga skapandets vedermödor och de ständigt hotande katastroferna. Liknande teman går igen även i Toves vuxenlitteratur, skriven på 1970- och 80-talen.

Huvudpersonen i muminberättelserna är oftast det nyfikna Mumintrollet själv. Bland figurerna finns bland andra den träiga Hemulen med samlarmani, den ångestfyllda Filifjonkan, den självupptagne Muminpappan, den kompromisslösa Lilla My, den rastlöse Snusmumriken och den räddhågsne Sniff.

 

Ofta hämtade Jansson inspiration till historierna och gestalerna från händelser och människor i sin egen närhet: Muminmamman har många drag gemensamma med hennes egen mor och Too-ticki är ett porträtt av livskamraten Tuulikki Pietilä. Huvudpersonerna i Sommarboken, en liten flicka och hennes farmor, är modellerade på Janssons brorsdotter och mor. Handlingen är ofta förlagd till Helsingfors eller den finska skärgården.

Tove Jansson-priset ges sedan 2002 var tredje år till minne av Tove Jansson åt en person som förtjänstfullt verkat för barn och ungdomskultur i Finland. Men hon har också själv vunnit ett stort antal priser.

Dessutom utnämndes hon till hedersdoktor vid Åbo akademi 1978, och till professor 1995.

Rättigheterna till Tove Janssons figurer förvaltas av bolaget Moomin Characters, som ägs av ättlingarna till syskonen Tove, Lars och Per Olov Jansson, samt Tuulikki Pietilä. [1]

* Mosse Wallén. "Mumins nya mamma trollar fram miljarder", Dagens Industri 14 oktober 2005

Anmäl textfel

Kommentar av Ksi

How much wood can a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?

15 maj 2018
Kommentar av anonym4t5frceax

Jag fick A

Ni är bäst

8 maj 2018
Kommentar av Jätte gladelev

Älskar er fick A

26 mars 2018
Kommentar av Emile Larsson

Jag gillar er beskrivning. För vi fick en upgift i skolan och där skulle man skriva om en för författare och då valde jag Tove Jansson

26 mars 2018
Kommentar av Biten

Jätte bra fakta om Tove Jansson. Fick A på min uppsats

14 mars 2018
Osignerad kommentar

wow

28 januari 2018
Kommentar av En glad elev

tusen tack för hjälpen

10 december 2017
Osignerad kommentar

bra fakta och mycket lärorikt

29 november 2017
Osignerad kommentar

Ok

16 november 2017
Osignerad kommentar

hon var väll så där

16 oktober 2017
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Osignerad kommentar

ja

16 oktober 2017
Skriv svar
Osignerad kommentar

hej

16 oktober 2017
Osignerad kommentar

Världens bästa kvinna inom litteratur!

:-)

9 november 2016
Osignerad kommentar

När generationer av barn finner sin egen personlighet i Tove Janssons berättelser blir hon större än alla Nobelpris i världen.

21 oktober 2016
Osignerad kommentar

¨jobbar med detta i skolan ni äger

11 oktober 2016
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Osignerad kommentar

skriver också i skolan... såååååå tråkigt... får typ 2 lektioner på oss att skriva och göra en fakta text OCH en powepoint :(

19 oktober 2017
Skriv svar
Osignerad kommentar

intressant fick veta saker om henne som jag inte visste x)

hon är en legend xD

30 september 2016
Kommentar av Sverrio

Hon är en legend

26 augusti 2016
Osignerad kommentar

ja det är hon

4 oktober 2016
Skriv svar
Kommentar av Lisa

oj Tove Jansson är bäst

25 maj 2016
Kommentar av Nallen

mycket bra fakta har själv en uppgift att skriva om henne :)

10 september 2014
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Osignerad kommentar

jag med XD

26 februari 2016
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Kommentar av En säl

jag med xD

22 februari 2017
Osignerad kommentar

jag med xDD

10 mars 2017
Skriv svar
Kommentar av Isabell den STÖRSTE

Hon var en bra författare och det är synd att hon är död

19 maj 2014
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Kommentar av niclas gluefield

jaa! så tråkigt :(

30 mars 2015
Skriv svar
Kommentar av en kung

Ska också skriva en uppsats om henne, detta hjälper mycket bra och är lärorikt.

25 april 2014
Kommentar av max

hej kan jag få några tips hur jag ska göra mitt arbete jag har fått med allt men jag vet inte hur jag ska förlänga det?

4 april 2014
Kommentar av Kerstin

Hej, Max!

Det finns så mycket att berätta om Tove Jansson, så om du verkligen hade "fått med allt", så skulle du inte behöva förlänga ditt arbete. Du skulle behöva förkorta det!

5 september 2014
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Osignerad kommentar

Alice i underlandet

6 mars 2015
Skriv svar
Kommentar av apa

Woo ska också göra ett arbete om henne :D

31 januari 2014
Osignerad kommentar

hej jag ska är 13 år och ska göra ettförffatarporträtt har du något tips

14 januari 2014
Kommentar av Lärare, Sofiaskolan 6B

Ja, du ska försöka att skriva så likt texten ovan som möjligt, för då blir det så att du skriver med ett högtravande språk som leder till ett höjt/högre betyg.

9 mars 2016
Kommentar av en smart en

Skriv inte så, då vet läraren att det inte är du som har skrivit. försök skriva med egna ord och skriv inte av. Du använder förmodligen inte ett så svårt språk.

13 april 2016
Skriv svar
Kommentar av Skrivare

Go Tove!!! Ska skriva ett författarporträtt jag med till et skolarbete. Något tips?

20 november 2013
Osignerad kommentar

jag med :D

21 november 2013
Kommentar av sophie

jag med

21 november 2013
Skriv svar
Osignerad kommentar

Höstvisan

18 april 2013
Osignerad kommentar

Tråkigt att litteraturmagasinet kommenterar böckerna om mumindalen som "barnböcker" och hennes andra verk som riktade till vuxna. Böckerna om mumindalen är läsvärda för alla! Själv gillade jag dem inte som barn men har förstått tjusningen med dem i vuxen ålder.

2 augusti 2012
Osignerad kommentar

fint :)

1 mars 2012
litteraturmagazinet.article_173.comments

LitteraturMagazinet tipsar

Villebråden i Khadaffis harem

av Annick Cojean
Inbunden, Finns i lager, 253 kr

Viskningarnas bok

av Varujan Vosganian
Viskningarnas bok är den kollektiva berättelsen om armeniernas öd...

Barnbruden

av Anna Laestadius Larsson
Barnbruden är en historisk roman om de unga kvinnorna vid Gustav ...
Pocket, Finns i lager, 73 kr

Lex bok

av Sara Kadefors
Lex går sista året i gymnasiet och är så less. Less på alla prest...
Danskt band, Finns i lager, 172 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Bättre snart

av Ida Pyk
Sofia är snart tolv. Hon är längst i klassen, blyg och inte så po...

Den lilla boksnapparen : en godnattsaga

av Helen Docherty
En fin, rimmad, godnattsaga - en hyllning till högläsningen och d...

Godnattsagor för barn som dricker

av Marjaneh Bakhtiari
Marjaneh Bakhtiari är tillbaka med en lysande roman om människorn...
Inbunden, Finns i lager, 271 kr
CD-skiva, Finns i lager, 343 kr
MP3 CD, Finns i lager, 289 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr
Häftad, Finns i lager, 262 kr

Gone girl

av Gillian Flynn
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är char...
Inbunden, Finns i lager, 269 kr
Storpocket, Finns i lager, 140 kr
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Man

av Kim Thúy
Mãn är en kvinnas kärleksförklaring till de kvinnor som i tur och...
Pocket, Finns i lager, 69 kr

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Recensioner

Historier som aldrig fastnar

Recension: Sommarboken av Tove Jansson

Missljud i Mumin-melodin

Recension: Kometjakten av Tove Jansson

Muminpappans vilda ungdom

Recension: Muminpappans memoarer av Tove Jansson

Mänskliga mumintroll

Recension: Pappan och havet av Tove Jansson

En av de allra bästa Mumin-böckerna

Recension: Sent i november av Tove Jansson

Varm vintersaga

Recension: Trollvinter av Tove Jansson

När Mumin är som bäst

Recension: Det osynliga barnet av Tove Jansson

Tove Jansson i sitt esse

Recension: Mumin. Tove Janssons samlade serier Del 1 av Tove Jansson

Om kärlek - och att såra dem vi älskar

Recension: Sommarboken av Tove Jansson

Läsglädje för små - och stora!

Recension: Den farliga resan av Tove Jansson

Förvecklingar och fantasi

Recension: Farlig midsommar av Tove Jansson

Obehagligt bra noveller

Recension: Lyssnerskan av Tove Jansson

LitteraturMagazinet recenserar

Mer miljö än spänning

Recension: Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Lyckan att vara ett bokbarn

Recension: Bokbarnet av Sam Winston

Intrig måste man ha – det säger alla!

Recension: Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman

Fängslande action i korta kapitel

Recension: Nu i ro slumra in av M. J. Arlidge

Lång kamp för rätt vård

Recension: Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri av Birgitta Aupeix